Agentschap voorziet sterke vraag naar olie na 2020

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Brutus Groenus
Berichten: 365
Lid geworden op: 28 nov 2015, 14:01
Locatie: Oost-Groningen

Agentschap voorziet sterke vraag naar olie na 2020

Bericht door Brutus Groenus »

Komt piek olie er aan?




De wereldwijde vraag naar olie zal de komende jaren sterk toenemen. In een rapport over de nabije toekomst van de oliemarkt waarschuwt het Internationale Energie Agentschap (IEA) voor stevige prijsstijgingen na 2020 als er niet snel goedkeuring komt voor nieuwe projecten.
Vooral in Azië zal er volgens het IEA veel meer vraag zijn naar olie. Van de tien vaten die er extra nodig zijn om aan de behoefte te voldoen, zijn er volgens het agentschap zeven nodig voor dat continent.

India zal daarbij China overtreffen als het land met de grootste oliebehoefte in de regio.

Volgens het agentschap zal de wereldwijde productie moeite krijgen om gelijke tred te houden met de vraag. Dit komt mede doordat de investeringen in de oliemarkt vanwege de lage olieprijzen de afgelopen jaren sterk zijn teruggelopen.

Herstel
Eerder voorspelde het IEA dat ook dit jaar de investeringen verder zouden teruglopen. Het agentschap ziet nu evenwel tekenen van herstel.

Met name bij Amerikaanse olieproducenten lijkt de investeringsbereidheid toe te nemen. De Verenigde Staten zijn volgens het IEA het best gepositioneerd om de productie op termijn weer op te voeren, geholpen ook door de grote schaliereserves van het land. Ook de vooruitzichten voor Rusland verbeterden.

Bevriezen
Onlangs sloten de landen aangesloten bij de OPEC een akkoord over het bevriezen van de productie om daarmee de olieprijs op peil te houden.

Daardoor werd olie circa een vijfde meer waard tot ruim 50 dollar per vat. Totdat die overeenkomst werd gesloten dreigden de prijzen nog terug te keren naar het niveau van rond de 30 dollar per vat. In dat geval zouden de beslissingen om weer te investeren volgens het IEA mogelijk niet zijn genomen.

Door: ANP
- Word geen slaaf van je bezit -
alefarendsen
Berichten: 564
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Agentschap voorziet sterke vraag naar olie na 2020

Bericht door alefarendsen »

Brutus Groenus schreef:Komt piek olie er aan?
Ik kan me vergissen, maar peak oil ging in beginsel over aanbod en een piek in de productie van olie. Die is (in ieder geval als het gaat om conventionele bronnen) allang geweest.

Wat interessant was / is wat mij betreft is het gevolg van peak oil en de (destijds verwachtte) invloed van peak oil op prijs. Het ging pas in tweede instantie over prijs (als afgeleide van aanbod/productie). Vraag als onderdeel van de vergelijking is m.i. in het originele idee van peak oil onterecht vergeten en het probleem is dat die drie toch echt gelinkt zijn.

Peak oil zou schaarste op de markt veroorzaken, wat op zijn beurt de prijs zou opdrijven. Dat gebeurde alleen niet, tenminste, niet langdurig en voor altijd. De prijs ging omhoog, maar (mede) aangezien het zo'n groot onderdeel is van mensen hun bestedingspatroon is zo'n hoog prijsniveau niet houdbaar. Economische omstandigheden, goedkopere en alternatieve vormen van energie en fuel efficiency (kleinere auto's in Europa b.v.) zorgden voor vraaguitval en dus een lagere prijs in de afgelopen 2 jaar.

Ik ben benieuwd hoe snel een stijgende olieprijs dit keer weer zal zorgen voor vraaguitval.
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Agentschap voorziet sterke vraag naar olie na 2020

Bericht door Dutch John »

Peak oil is maar een stukje van het verhaal. Uiteindelijk gaat het om netto besteedbare energie. Overigens heeft de makkelijke, hoge EROEI olie rond 2006 gepiekt. Verder spelen nog een paar factoren mee in de prijsbepaling van olie. Bij een gering overaanbod van olie bepaalt goedkope, hoge EROEI olie de prijs: $40-50 per vat. Voor een gering olietekort op de wereldmarkt moet er meer zeilen bijgezet worden in de vorm van duurdere schalie-olie, diepzee olie en teerzandolie. Er is maar één olieprijs, dus bij een tekort bepalen die dure alternatieven de prijs: $100+ per vat.

Hoe werkt de invloed van netto energie door in de economie? In onderstaande grafiek is het totaal volume van gewonnen energie opgesplitst in drie delen. De middelste, lichtblauwe pijl is de vrij constante hoeveelheid energie die nodig is voor de essentiële zaken: voedsel, welzijn, overheid. De onderste, rode pijl is de energie die nodig is om energie te winnen. EROEI is maat voor het volume van die pijl. Wat over blijft is de bovenste, donkerblauwe pijl: energie voor de luxe zaken die het moderne leven interessant maken.
Stroomdiagram EROEI.jpg
De diktes van de pijlen zijn wat in het extreme getrokken, maar het zal duidelijk zijn dat door een lage EROEI veel energie nodig is voor de winning van energie, waardoor er minder overblijft voor de economie. Deze zal steeds minder groeien en na het kantelpunt zelfs krimpen. Ik zou de bovenste pijl bovendien willen opsplitsen: een deel consumptie en een deel aflossen van schulden en betalen van rente. Aangezien de wereld verzuipt in de schuld, weten we wat er overblijft voor consumptie: steeds minder. Dat is wat je nu ziet gebeuren: de wereldwijde middenklasse kan zich minder consumptie veroorloven. Door deze vraaguitval daalt de olieprijs, ondanks dat peak cheap oil al een decennium achter ons ligt.

Vergeleken met de afgelopen 10 jaar, is de huidige olieprijs met $55 relatief goedkoop. Maar als je ziet dat een olieprijs die vanaf die $55 stijgt, de beurzen stuwt, dan geeft dat aan dat zelfs $55 geen gezonde prijs is voor de olie-industrie. Grote vraag is waar het voor de wereldeconomie betaalbare prijsplafond ligt. Dat was altijd ongeveer $100. Een steeds complexere wereld, samen met een uithollende middenklasse, zal dat plafond lager leggen. Tot het moment dat het plafond de bodem raakt.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3507
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Agentschap voorziet sterke vraag naar olie na 2020

Bericht door Pietje »

En wat meespeelt in de prijsbepaling is de politiek; er zijn landen olie aan het dumpen, omdat ze hard geld nodig hebben. Ook een situatie die niet duurzaam is...
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
Ingir
Berichten: 1496
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Agentschap voorziet sterke vraag naar olie na 2020

Bericht door Ingir »

Volgens mij is de olieprijs niet zo laag geworden door uitval van vraag maar vooral door verdubbeling van het aanbod via de schalierevolutie in de VS en de reactie daarop van de OPEC die dacht de VS wel te kunnen uitroken met de veronderstelde hogere winningskosten van schalie-olie.
Wij wonen tegenwoordig op Bisento Hill Curaçao waar we met veel plezier een vakantiewoning verhuren. :idea:
Joepie
Berichten: 503
Lid geworden op: 13 mar 2015, 23:17

Re: Agentschap voorziet sterke vraag naar olie na 2020

Bericht door Joepie »

Ingir schreef:Volgens mij is de olieprijs niet zo laag geworden door uitval van vraag maar vooral door verdubbeling van het aanbod via de schalierevolutie in de VS en de reactie daarop van de OPEC die dacht de VS wel te kunnen uitroken met de veronderstelde hogere winningskosten van schalie-olie.
Klopt. Geen van alle partijen wil marktaandeel verliezen.

Ik zou zeggen, slim omgaan met de goedkope olieprijs van nu. Niet in de zin van het opstoken ervan (zoals Amerika graag doet) maar flink investeren in de realisatie van zonnepanelenvelden, windmolens en waterkrachtcentrales. Kunnen nu economisch nog niet uit. Maar die zullen dan in de toekomst optimaal gaan renderen als de olie wel schaars wordt en de olieprijs torenhoog.
"You can educate a fool, but you cannot make him think” (Talmud)
Plaats reactie