Pagina 1 van 13

Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 20 sep 2015, 19:38
door goldenair
Hevige rookoverlast zorgt voor gezondheidsproblemen. Naast dat we het benauwd krijgen, heeft zelfs de baby 2 dagen moeten hoesten van de rooklucht dat afkomstig was van een vuurkorf. De rook drong de babykamer binnen. Het lijkt wel dat brandhout in zijn populairiteit toeneemt, RTL maakt reclame als leuk en gezellig. Brandhout is totaal niet zo milieu vriendelijk!

Fijnstof PM2,5 zit in hout. Dit is niet bepaald gezond, zie ook verklaring van het longfonds:

https://www.longfonds.nl/sites/default/ ... 20logo.pdf

Bij de gemeentes blijkt dat ze slechts paar klachten per jaar krijgen over houtrook. Echter weet iedereen wel de gemeente te vinden? Men beweerd dat 10% van de mensen last heeft van de rooklucht. Ik vraag me af hoe dat onderzoek gedaan is?

Overzicht van klachten registraties bij gemeentes: http://www.rookoverlast.pieptonen.nl / http://www.rookoverlast.bromtonen.nl

Ik maak me ernstige zorgen over onze gezondheid!

Pdf longfonds

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 20 sep 2015, 19:48
door kockie
Kijk,

Dit is nu een van de redenen waarom wij de (batch) rocket en andere goede verbrandingstoestellen zo promoten. Vuurkorven en openhaarden zijn inderdaad erg vervuilend. Slecht gestookte kachels ook!

Of brandhout milieuvriendelijk is hangt helemaal af van hoe het gewonnen is. Het gaat vooral om de manier van verbranden!

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 20 sep 2015, 21:41
door JantjeV8
Conclusie met zekerheid onderbouwd getrokken? Afgelopen weken zijn de snotneuzen en hoestbuien in z'n algemeenheid weer opgestart met dat natte en kille weer.

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 20 sep 2015, 22:28
door ritsaert snijder
Ook al stook je nog zo goed, gezond worden de rookgassen niet. De grote vraag is vervolgens wat dan - in de hele keten - wel een schone en gezonde manier is om je huis te verwarmen.

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 20 sep 2015, 23:09
door swake
Ga eens een dagje werken in de hoofdstad. Maakt niet uit van welk 'geciviliseerd' land het is. Takje hout stoken kan daar niet tegen op hoor. Alleen... je merkt het niet direct in die grote stad dat het daar er daar een reukje aan de lucht zit. Enkel in het begin wanneer je van de trein af stapt stinkt het wat. Momenten daarna is het reukorgaan al gesatureerd en weet je van niks meer.


Langs de andere kant gezien: Het initiatief van de TS lijkt eerder spam dan eco-forum gericht. Of... hij heeft weer last met één of andere van zijn buren. Ja... denk eerder dat het dat is. Tolerantie.... en een vriendelijk gesprek... dat lost veel op.

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 22 sep 2015, 13:15
door JantjeV8
Juist, die sfeer proefde ik ook uit de tekst. Deed me herinneren aan een fanatiek geval van enige tijd geleden.

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 22 sep 2015, 20:14
door Ruuben
Ik ben ook tegen baby's bij slecht gestookte vuurtjes. Cursus bij ons zou verplicht moeten zijn.

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 22 sep 2015, 21:22
door Pietje
Ruuben schreef:Ik ben ook tegen baby's bij slecht gestookte vuurtjes. Cursus bij ons zou verplicht moeten zijn.
Een cursus om babies te maken...? :shock:

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 19 okt 2015, 12:28
door goldenair
GGD over houtrook overlast:

https://houtrook.files.wordpress.com/20 ... 014ggd.pdf

Wat kun je doen tegen houtrook? Volgens de Rijdende Rechter kun je verzoek tot handhaving indienen bij de gemeente. Verder is het raadzaam om de raadsleden aan te schrijven met wetenschappelijke stukken over houtrook.

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 19 okt 2015, 12:51
door JantjeV8
Wetenschappelijke stukken, wat willekeurige documentjes bijeenrapen via het internet, of zelf de feiten gecontroleerd?

Hoe is't ondertussen met je baby? Geef je ze nu wel genoeg te eten voor het slapen gaan??

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 19 okt 2015, 13:42
door dormos
Leuk geprobeerd Goldenair:
GGD over houtrook overlast
Als je goed leest is het stuk geschreven door twee mensen die bij de GGD werken, en het is dus geen publicatie van de GGD.
Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat beide personen persoonlijk iets tegen houtstook hebben.
Zo wordt een internationaal onderzoek aangehaald waarin aangetoond wordt dat "indoor" houtsvuur verantwoordelijk is voor veel doden wereldwijd. Dit gaat dan met name over ontwikkelingslanden waar in hutjes vuurtjes worden gestookt om op te koken. Niet te vergelijken met het stoken in een goede dichte kachel met een goed rookkanaal.
Verder zegt het aantal meldingen over overlast helemaal niets. Hoeveel meldingen zijn er wel niet over overlast door mestuitrijdende boeren? Is volgens mij niet schadelijk en toch wordt er over geklaagd.
De gemiddeld rijtjeshuisbewoner zal inderdaad af en toe rook ruiken en vindt dat stinken. Tegelijkertijd woont 'ie in een huis waar een luchtverfrisser continue de lucht bederft, loopt in kleding die naar wasverzachter stinkt en spuit zich vol met deo en aftershave. Ondertussen stoot z'n auto allerlei gifstoffen uit, en uit de schoorsteen van de CV komt ook niet bepaald schone lucht. Maar ja, dat ruik je niet dus is minder erg.

Groet,

Hans

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 19 okt 2015, 19:26
door MatthiasD
Ik begrijp wel waar deze klachten van komen. Toen ik vanavond naar huis reed kon ik het weer zien: diverse huizen waar vieze blauwe walm uit de schoorsteen komt. Met andere woorden: houtkachels die niet schoon branden door wat voor reden dan ook.
Het wordt hoog tijd dat mensen zich bewust worden van het feit dat ze zelf de boel verstieren door nat hout of verontreinigd hout te stoken of de kachel te knijpen omdat die dan zo mooi gloeit en lekker zuinig met hout is...
Ik ben zelf ook niet heilig en bij mij rookt er ook wel eens iets, maar ik probeer dit wel te beperken door zowieso aan bovengenoemde zaken niet mee te doen.
Geen verbod, maar voorlichting dus.

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 20 okt 2015, 00:21
door Ingir
Kleine moeite om niet te stoken met windstil weer of bij mist.

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 20 okt 2015, 07:24
door Dutch John
En hoe moet dat als je fossiel afgezworen hebt en afhankelijk bent van zon en zijn accu hout? Kou lijden? Eigenlijk gaat de discussie over wat erger is: eindig gas blijven stoken of kiezen voor een regenererende brandstof, die 10 minuten een vuile start kent. Trek het nog iets verder door en je komt tot de conclusie dat we de draagkracht van de aarde aan het overschrijden zijn. Maar goed, als mensen zeuren over wat rook belangrijker vinden, ze doen hun best maar.

Groet,
DJ

Re: Ziek van (tuin) haard en vuurkorf?

Geplaatst: 20 okt 2015, 08:43
door Tim
Hey,

Ik snap wel dat sommigen zo reageren. Hier op de buurt is het ook vaak een rookkast. Als het straks kouder wordt zitten we elke avond in de stank. Ik wordt daar ook ziek van :evil:.

Als men niet goed kan of wil stoken, mag er van mij een gedrocht aan regels voor komen. Met een goeie kachel en metingen ga ik dan de confrontatie wel aan. De metingen die ik gezien heb waren gemiddeld schoner (CO) dan een cv ketel.

Tim