Pagina 1 van 2

Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 25 dec 2015, 20:32
door goldenair
Koeien zouden slecht voor het milieu zijn in verband met co2 uitstoot. Is co2 uitstoot werkelijk zo slecht? Of zijn er ook onderzoeken die aantonen dat het geen slechte invloed op ons heeft?

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 25 dec 2015, 22:01
door Joepie
Uit een studie van de WUR komt voort dat melkkoeien op een efficiƫnt bedrijf 1,2 kg CO2 equivalenten per liter melk voortbrengen. Dit omvat CO2 (voornamelijk energieverbruik) maak ook CH4 (methaan) en NO2 (lachgas). Met 6300 liter melk per koe per jaar zou de uitstoot van 1 koe gelijk zijn een auto die 150 g C02 per km uitstoot en 50.000 kilometers aflegt in datzelfde jaar. Het CBS rapporteerde recentelijk dat er in NL 1,6 miljoen melkkoeien zijn (waarvan 30% nooit de gelegenheid krijgt om in de wei te grazen, maar dit terzijde). Daarnaast zijn er nog andere deelnemers aan de (pluim)veestapel, zoals vleeskoeien, varkens, kippen, schapen en geiten, die allemaal ook direct of indirect bijdragen.

Bij het compendium van de leefomgeving wordt de uitstoot van broeikasgassen verdeeld (gegroepeerd) over een aantal sectoren. Hiermee is de link naar de koe niet direct te maken, maar het geeft inzichten in de verdeeling. http://www.compendiumvoordeleefomgeving ... tml?i=5-20

Broeikasgassen zijn indirect slecht voor ons. In principe kunnen we redelijke concentraties van deze gassen tot ons nemen, alvorens er onomkeerbare schade optreedt. Daar zit de zorg dus niet. De broeikasgassen zorgen er voor dat de aarde - in zijn geheel - opwarmt en dat dit lokale, regionale of globale veranderingen met zich meebrengt. Denk aan stijgende zeespiegels, verdroging, verwoestijning, intensivering van stormen.

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 26 dec 2015, 16:28
door OBL-Rien
goldenair schreef:Koeien zouden slecht voor het milieu zijn in verband met co2 uitstoot. Is co2 uitstoot werkelijk zo slecht? Of zijn er ook onderzoeken die aantonen dat het geen slechte invloed op ons heeft?
Wat maakt het uit?
De vraag is of -in dit geval- koeien zorgen voor meer CO2 in de atmosfeer of niet.
Omdat koeien deel uitmaken van een kringloop zou ik zeggen niet. Het CO2 dat ze uitstoten wordt ook weer gebruikt door de planten om de koeien te voeden. Ik zie zo snel geen bijdrage tot een permanent hoger CO2 gehalte in de atmosfeer.

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 26 dec 2015, 19:20
door kockie
OBL-Rien schreef:Het CO2 dat ze uitstoten wordt ook weer gebruikt door de planten om de koeien te voeden.
CO2 voor een groot gedeelte afkomstig uit Zuid Amerika. De CO2 die is opgewekt bij het telen, vervoeren en omzetten van het voer komt uit fossiele brandstoffen.

(Intensieve veehouderij is hier in Nederland niet lang(er) meer houdbaar. Ik verwacht dat <10 jaar de helft van de rundveestallen leeg staat.

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 26 dec 2015, 19:30
door gerard
kockie schreef:Ik verwacht dat <10 jaar de helft van de rundveestallen leeg staat.
Mooi, dan kunnen die natruimlampen ook uit. Komt helaas voor jou net te laat Kock, hebben ze net zo'n stal in jouw uitzicht geplaatst

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 26 dec 2015, 19:41
door kockie
Tja, shit happens (in dit geval letterlijk). Qua licht heb ik er niet zoveel last van gelukkig. De buurman is zo goed geweest door de laatste 50 jaar de struiken in/rond de sloot niet te snoeien, zodat het uitzicht behoorlijk meevalt....

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 26 dec 2015, 21:44
door OBL-Rien
Klopt, de hele keten om de koe heen produceert ook CO2, maar de vraag betrof de koe zelf. En voor zover ik kan nagaan is dat alles "kringloop CO2".

Ik lees wel vaker dat de huidige voeding industrie niets anders doet dat heel inefficient aardolie omzetten in iets dat men voedsel noemt.

Nu het ter sprake komt: waar komt eigenlijk het CO2 weg waarover men zich zo zorgen maakt?
Het meeste CO2 is allemaal cyclus CO2, behalve de bekende steenkool, olie en gas bronnen. En eventueel ook wat ontbossing, hoewel dat waarschijnlijk een te verwaarlozen deel is.
Als dit klopt, dan is het terugbrengen van de CO2 uitstoot niets meer of minder dan er voor te zorgen dat we geen olie, gas of steenkool verbruiken.
Nu wil ik best wel geloven dat we dit langzamer kunnen opmaken, maar ik denk dat het daarbij blijft: het gebruik uitsmeren over een langere tijd. Maar uiteindelijk gaat toch alle economisch winbare olie, gas en steenkool "de lucht in". Zo gezien is de hele opwinding over CO2 reductie irrelevant.... het gaat toch gebeuren.

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 26 dec 2015, 22:13
door kockie
Tja, je kunt ook tegen je (achter)kleinkinderen zeggen*: "We konden er niets aan doen. Vroeg of laat zou toch iemand het opmaken, dus hebben we het zelf maar gedaan.

Mijn antwoord daarop: zie mijn onderschrift ( en dan het onderste gedeelte).

* Indien van toepassing: bij wijze van spreken

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 27 dec 2015, 00:43
door Tim
Hey,

Volgens mij had Midas Dekkers het laatst bij het juiste eind. Er zijn teveel mensen. Geboortebeperking zou geen slecht idee zijn.

Alle abnormale CO2 uitstoot is een gevolg van teveel mensen. Die koe kan er niets aan doen.

Tim

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 27 dec 2015, 01:10
door swake
Tja... te veel mensen....
Telkens er te veel was van een bepaalde soort heeft 'de natuur' het opgelost. Ook nu is ze alweer druk bezig: warmer hier, overstroming daar, uitbarsting ginder, nog een bomgordel langs daar en een oorlog of twee drie daar beneden, beetje hongersnood ginder boven, etc... Nu zijn het nog allemaal kleine dingen, de natuur komt als het ware rustig op snelheid. Ze neemt haar tijd, want winnen gaat die natuur doen, dat is zeker, ja, op de ene of de andere manier gaat ze winnen.

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 27 dec 2015, 09:32
door OBL-Rien
kockie schreef:Tja, je kunt ook tegen je (achter)kleinkinderen zeggen*: "We konden er niets aan doen. Vroeg of laat zou toch iemand het opmaken, dus hebben we het zelf maar gedaan.
Wellicht dat die (achter)kleinkinderen er alleen maar kunnen komen als we dat spul nu opmaken?

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 27 dec 2015, 10:07
door Dutch John
In vermeerderen (bepaalde opzichten) is de mens anders heel goed. In verminderen (andere opzichten) trouwens ook. Stabiliteit is wat lastiger. Niets menselijks is ons mensen vreemd.

Groet,
DJ

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 27 dec 2015, 13:40
door kockie
OBL-Rien schreef:Wellicht dat die (achter)kleinkinderen er alleen maar kunnen komen als we dat spul nu opmaken?

Als ik kijk naar Afrika, waar het gebruik van fossiele brandstoffen toch enigszins achterloopt bij ons gebruik; daartegenover de geboortecijfers zie, dan lijkt het me duidelijk dat er ook kinderen geboren (en opgevoed) kunnen worden zonder excessief fossiele brandstofverbruik (waar ik overigens ook aan meedoe, al is het duidelijk minder dan 10 jaar geleden).

Misschien is fossiel brandstofverbruik om van die rubbertjes te maken om verdere uitbreiding van de mensenstapel wel een verantwoord fossiele energieverbruik!

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 28 dec 2015, 08:53
door JantjeV8
Begin jaren (dacht ik) werden er Co2 apparaten verkocht. Die stonden op tuinbouwbeurzen gepresenteerd om in de kassen meer Co2 aan te maken. Dat zou beter voor de groei zijn.

Feitelijk gebeurd dat nu nog. Alleen dan met een wkk op gas. Daar maken ze ook meer Co2 mee, alleen jammer dat dat dan niet voor de groei benut wordt, maar de ramen gaan open om de warmte kwijt te kunnen, de elektriciteit die ze verkopen brengt meer op dan het gewas.

Re: Co2 uitstoot zo slecht?

Geplaatst: 28 dec 2015, 19:36
door Pietje
JantjeV8 schreef: maar de ramen gaan open om de warmte kwijt te kunnen,
Ik ben al een tijdje aan het zoeken hoe de ramen van de aarde open moeten om de warmte kwijt te raken.... :wink: