Weigeren slimme meter

discussie, maatschappij, economie en ecologie

Moderator: Moderators

pelletpower
Berichten: 2203
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Weigeren slimme meter

Bericht door pelletpower » 10 okt 2019, 20:49

Te laat, was vandaag laatste dag. Altijd registreer ik en wordt er niet gegaan. Dit jaar niet vooraf geregistreerd (dat is gratis) en moeten betalen. Wordt wel steeds groter.Naar mijn idee is de duurzaamheidsfactor wel een beetje zoek, maar het geeft wel een idee welke kant de maatschappij op gaat. Pellet en stukhout was voorgaande jaren nadrukkelijk aanwezig, nu was het zoeken. Nadruk op pv en slimme systemen. Ach, dat is toch welke kant het op gaat.

Vakbeurs energie in Brabanthallen.

Zoutwateraccu's van AIB zijn nog gewoon te koop, ik dacht dat ze failliet waren en dat het gewoon overtollige voorraad is die her en der aangeboden wordt. Prijs is me nog niet duidelijk. Komt wel, maar daar verwacht ik eigenlijk niets van. Naar schatting iets van 2000 euro/kwh. PowerRFB op basis van een of ander vanadium mengsel ligt rond de 1000 euro/kWh met een levensduur van 20 jaar en positieve restwaarde (itt Li-ion). Begint zeker wat te worden.

Het merk MG is na failliet overgenomen door een chinees en stond er nu met een auto van 30.000. Fossiel is fossiel. Waar de stroom vandaan moet komen is een goeie..... Te stoppen is het niet meer.

pelletpower
Berichten: 2203
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Weigeren slimme meter

Bericht door pelletpower » 11 okt 2019, 13:23

De zoutwateraccu komt op een 6 a 700 euro /kWh. In principe moet dat in vijf jaar terug te verdienen zijn. Ben benieuwd hoe dit afloopt.

Ingir
Berichten: 1218
Lid geworden op: 13 apr 2014, 20:36

Re: Weigeren slimme meter

Bericht door Ingir » 13 okt 2019, 13:52

pelletpower schreef:
10 okt 2019, 17:50
Prijskaartje aan opslag opwekking gaat zeker komen. Voor diegene die hun panelen al terugverdiend hebben geen probleem. Voor de twijfelaars een zure appel. Nou pretendeer ik niet dat we deze richting op moeten, zeker niet. Minderen is de enige reële oplossing. De kudde rammelt echter vol deze richting op. Go with the flow.
Voorlopig is opslag van eigen opwekking onrendabel, de accu's zijn te duur, gaan te kort mee en zorgen daarnaast voor een flinke milieubelasting. Ik verwacht daarom ook dat het gebruik van accu's belast gaat worden.

Daarom denk ik eerder dat het directe verbruik van zonnestroom een grote vlucht zal nemen of in ieder geval het vermijden van teruglevering aan het net omdat dit per saldo alleen geld gaat kosten. De opgewekte zonnestroom wordt daarbij stapsgewijs verdeeld over groepen verbruikers:
- allereerst gaat de stroom naar apparaten die vrijwel continu stroom nodig hebben (modem, koelkast/diepvriezer)
- overtollige stroom gaat vervolgens naar grootverbruikers (wasmachine, vaatwasser)
- wanneer die apparaten klaar zijn gaat de overtollige stroom naar opwarming van sanitair warm water (SWW)
- wanneer het SWW voldoende opgewarmd is voor minstens 2 etmalen inclusief hotfill kan de overtollige stroom gebruikt worden voor het opladen van telefoons, elektrische fiets/auto
- wanneer alle genoemde accu's zijn opgeladen kan de overtollige stroom gebruikt worden voor het preventief koelen/verwarmen van de woning (voor buffering is een hoge bouwmassa ideaal)
- wanneer er dan nog zonnestroom overblijft is het aan te bevelen die stroom zelf af te fakkelen om teruglevering te voorkomen.

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 829
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Weigeren slimme meter

Bericht door Paul Joosten » 20 okt 2019, 12:43

"Try and leave this world a little better than you found it" [Baden Powell]
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"... [algemeen]
..."maar stop daarna niet en help ook een ander op weg!" [Paul Joosten]
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

Gebruikersavatar
peterberg
Moderator
Berichten: 2294
Lid geworden op: 02 mar 2007, 18:09
Locatie: Den Haag

Re: Weigeren slimme meter

Bericht door peterberg » 20 okt 2019, 16:22

In ons geval is het in 2014 door miscommunicatie van netbeheerder Stedin gebeurd dat in ons nieuwe huis geen slimme meter werd geïnstalleerd. Bij de aanvraag voor stroom in huis werd er niet bij vermeld dat er ook een meter aangevraagd moest worden. Dus toen de mannen van Stedin voor de deur stonden (op goede vrijdag, omdat ze ons eerst 5 weken lang waren vergeten!) hadden ze geen meter voor ons bij zich. Die monteurs waren daar ook erg ongelukkig mee, het overkwam ze zo ongeveer dagelijks.

Toen ik naar de bouwstroom kast wees en zei dat ze dan die meter maar moesten gebruiken werd gezegd dat die op naam van de aannemer stond en om die reden niet voor mij gebruikt kon worden. Gelukkig voor ons stond die meter wél op mijn naam en de monteur kreeg na een telefoontje met het hoofdkantoor "speciale dispensatie" om die meter te plaatsen.

Kortom, die meter was wel digitaal maar dom. Binnen het jaar nadat het ding was geplaatst werd ons een slimme meter aangeboden vergezeld van de gebruikelijke smoezen. Die hebben we beleefd maar beslist geweigerd, er hing al een vrijwel nagelnieuwe digitale meter. Een keer per jaar worden de standen door onszelf doorgegeven en volgt binnen twee weken de afrekening. Tot nu toe krijgen we nog steeds geld terug terwijl we geen maandelijks voorschot bedrag betalen. De pv-installatie is enigszins overbemeten, voor het geval we terug moeten vallen op elektrische verwarming, vandaar.
groeten, Peter
+52° 1' 47.40", +4° 22' 57.80"

Plaats reactie