TK prototype VIRYA-2.2S windmolen

In dit forum kunnen producten worden aangeboden of gevraagd.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Adriaan Kragten
Berichten: 664
Lid geworden op: 22 mar 2015, 09:02

TK prototype VIRYA-2.2S windmolen

Bericht door Adriaan Kragten »

Te koop prototype VIRYA-2.2S windmolen. Rotordiameter 2.2 m, 3-bladig, torenhoogte 7.5 m, voor 24 V acculaden, maximum vermogen 290 W bij een windsnelheid van 11 m/s, met RVS rotor, generatoras, kop en torenbuis. Voor gedetailleerde specificatie en foto zie folder op mijn website http://www.kdwindturbines.nl. Deze molen is ongeveer 12 jaar getest. De molen is gedemonteerd maar de fundering moet nog uitgegraven worden. De generatorlagers en kruilagers zijn vervangen waardoor de molen er weer jaren tegen moet kunnen. Inclusief spanningsregelaar en dump load. Vaste prijs € 1000 excl. 21 % BTW.
GTV6
Berichten: 383
Lid geworden op: 18 apr 2014, 17:53

Re: TK prototype VIRYA-2.2S windmolen

Bericht door GTV6 »

Is er ook iets te zeggen over de jaaropbrengst op een bepaalde plaats?
Adriaan Kragten
Berichten: 664
Lid geworden op: 22 mar 2015, 09:02

Re: TK prototype VIRYA-2.2S windmolen

Bericht door Adriaan Kragten »

In de folder van de VIRYA-2.2S windmolen wordt een Pel-V kromme gegeven. Hiermee is de jaaropbrengst te bepalen als de windsnelheidsverdeling bekend is van de plaats waar de molen neergezet wordt. Een windsnelheidsverdeling geeft in stappen van 1 m/s het aantal uur per jaar dat de windsnelheid tussen bepaalde waarden ligt. Stel dat voor de windsnelheidsverdeling geldt dat de windsnelheid 1000 uur per jaar tussen de 4 en 5 m/s ligt. De gemiddelde windsnelheid voor dit interval is dan 4,5 m/s. In de Pel-V kromme lees je dan af dat het geleverde vermogen voor 4,5 m/s ongeveer 60 W ofte wel 0,06 kW is. De bijdrage van dit windsnelheidsinterval aan de jaaropbrengst is dan 1000 * 0.06 = 60 Kwh. Dezelfde berekening voer je uit voor de andere windsnelheidsintervallen en de te verwachten jaaropbrengst is dan de som van de opbrengst van alle windsnelheidsintervallen. Het blijft wel een schatting omdat de werkelijke windsnelheidsverdeling in een bepaalde periode niet precies gelijk is aan de gemiddelde gemeten windsnelheidsverdeling over een aantal afgelopen jaren.

Als je de windsnelheidsverdeling niet weet maar wel de gemiddelde windsnelheid in een jaar dan kun je de berekening daarvoor uitvoeren maar je komt dan te laag uit omdat de Pel-V kromme geen rechte lijn door de oorsprong is. Stel de gemiddelde windsnelheid is 5 m/s. In de Pel-V kromme is af te lezen dat Pel = 75 W = 0.075 kW voor V = 5 m/s. Dit geeft een jaaropbrengst van 24 * 365 * 0.075 = 657 kWh/jaar. De werkelijke jaaropbrengst is vanwege de fluctuatie van de windsnelheid ongeveer een factor 1,5 hoger en dus ongeveer 985 kWh/jaar. Deze energie is niet allemaal nuttig te gebruiken als de windmolen gebruikt wordt voor 24 V acculaden. Ten eerste is er het accurendement dat op zijn best 80% is en ten tweede gaat een deel van de opgewekte energie verloren in de dump load als de accu's vol zijn en de molen toch vermogen levert. Als de molen met een inverter netgekoppeld gemaakt zou worden dan ligt het gunstiger.
Plaats reactie